Rekordní treska Němce Michaela Eiseleho

O kapitálním úlovku každý sní, mnozí o něm dokonce vyprávějí báchorky, jako kdyby se jim opravdu vydařil, ale v okamžiku, kdy někdo položí fotky na stůl, nebo dokonce potvrzení mezinárodního rybářského svazu o největší dosud ulovené tresce na světě, jde sranda stranou. Němec Michael Eisele letos pokořil všechny rekordy při mořském rybolovu v Norsku.


Mořský rybolov je proti sladkovodnímu přece jen trochu jiná liga a některé lokality jsou obrovskými úlovky proslulé. Norsko jako ráj rybářů je každoročně cílem celých zástupů rybářů z celého světa díky své mimořádné poloze, a není divu, že se zde pořádají i mezinárodní závody v chytání mořské tresky. Zdejší podmínky a zejména specifické míchání mořské vody v příbřežních oblastech dělají pobřeží Norska ideálním místem pro sportovní rybolov.

Treska o velikosti dospělé ženy - rybářský ráj v Norsku


Přes pět stop dlouhá a 103 libry těžká (přes 152 cm a 69 kg) bestie uvízla na háčku Německému rybáři v Norském moři a ten si ji obratem nechal uznat u mezinárodního rybářského svazu, pravděpodobně jako největší dosud chycenou tresku v historii. Pokud asociace rekord uzná, dojde tak k překonání předchozího rekordu Alphonse Bielviche z Hamptonu v USA, jehož treska vážila 97 liber a měřila 63 palců. (160 cm a 44 kg). Jeden z nejvtipnějších komentářů, které padly přímo na místě, byl od majitele klasické rybí restaurace typu fish and chips, že by tato ryba vystačila na zhruba 200 hlavních jídel. Posoudil rybu jako velmi masitou a dodal, že její maso ale zřejmě bude o něco tužší, než se obvykle v Británii servíruje. Tento historický úlovek se podařil Michaelovi b Breivikfjordu blízko Hammerfestu v severním Norsku 28. dubna 2013.

mořský rybolov, ráj tresek
Neuvěřitelný 152 cm velký macek se svým šťastným lovcem - Norsko je rybářům zemí zaslíbenou a mořský rybolov je královskou disciplínou mezi rybáři. 

mořský rybolov a gigantické tresky
A opět, tentokrát je vidět obrovská treska celá. V pozadí nádherné Norské moře, loviště snů

treska obecná a norský mořský rybolov, země zaslíbená
Jestli jsme jednou napsali, že 152 cm dlouhá treska je stejně velká, jako velká část dospělých žen, zde je gigantická ryba měřena s dospělým mužem - a moc nezbývá. Na takové giganty může být i Norsko hrdé a taková fotka je reklamou na mořský rybolov, jak se patří.

Na rybářské stránce Bass Barn, kde byl tento příběh poprvé zveřejněn i s fotkami, se strhla diskuze plná výkřiků "wow" a "úžasné", ale nejkrásnější byl příspěvek chlapíka z Pensylvánie v USA: "Právě jsem chytil v neděli největší rybu ve svém životě, vážila čtyři kilogramy, sakra."

Žádné komentáře:

Okomentovat