Pajara Šavlozubá - zubatý démon z venezuelského pralesa

Drákulova ryba, Upíří ryba, Pajara šavlozubá, Zubatice makrelová, to jsou jen některé z názvů, které lidi dali proslulé amazonské dravé rybě Hydrolycus scomberoides. Určitě Vás napadne, že se bude jednat o rybu pěkně zubatou a bojovnou, čili velice vzrušující příležitost pro dobrodružné rybáře. Přesně tak to je, navíc (psst) vím o místě, kde jsou pajary největší na světě, a kde už hezkých pár rybářů přišlo o celý prut, když podcenili jejich bojovnost. Je to přesně na...

Čtenáři odpustí to, jak jsem je nalákal k přečtení zbytku článku. Samozřejmě že se vydáme po stopách Pajary do venezuelské džungle, ale všechno po pořádku.
O spektakulárních úlovcích při rybářských tripech do povodí Amazonky byly napsány už stovky příběhů, včetně těch, které popisovaly obří Pajary. Faktem je, že největší dosud vylovená Pajara dosahovala hmotnosti 39 liber, čili zhruba sedmnáct a půl kila. Sedmnáct a půl kila svalnatého bojovníka s hubou jako cirkulárkou (dovedete si to představit?) u vodopádů Uraima Falls ve Venezuele.


Pajara šavlozubá, bestie vodní říše, zubatý predátor, kvůli kterému cestují s rybářskými pruty přes půl světa stovky rybářů - dobrodruhů

Toto pověstné místo v samém srdci deštných pralesů Venezuely označuje řada slavných sběratelů rybářských trofejí jako jediné správné, pokud chcete s ulovenou Pajarou pokořit starý rekord a vytvořit nový. Věřte nebo ne, mnoho rybářů z celého světa cestovalo přes Atlantik nebo Pacifik jen proto, aby na tomto malém místečku v srdci venezuelské džungle změřilo s legendární Pajarou své síly. Ještě před nedávnem byla nejkratší cesta lodí z města k vodopádům Uraima Falls otázkou šesti nebo osmi hodin, dnes to zvládnou nejrychlejší motorové čluny za hodiny tři.
Před více než 14 lety jedna rodinka z města Paragua, což je malé sídlo na břehu řeky Paragua v jižním cípu státu Bolivar ve Venezuele, čirou náhodou vlastnila jeden malý ostrůvek pěkný kus proti proudu čeky, u krásných vodopádů, zvaných Uraima. I když jsou deštné pralesy Jižní Ameriky habitatem stovek rybích druhů, naše malá venezuelská rodinka měla to štěstí, že ve vodách kolem ostrůvku narazila na predátora, který byl díky zvláštním místním podmínkám opravdu nebývalé velikosti, síly a výdrže.



Krátký pohled zuřivého bojovníka na svého lovce - náhodná fotografie dravé Pajary těsně pod hladinou

Pokud vyrazíte proto proudu řeky Paragua, brzy podlehnete kouzlu místní džungle, obklopené tajemnými skalnatými formacemi. Vaše představivost, zjitřená nejrůznějšími zvířecími zvuky z vegetace obklopující tok řeky, brzy zcela ovládne Vaši mysl. Občasná sprška zpěněné vody, jak se divoký tok pere s přídí Vaší loďky, je vítaným osvěžením v letním parnu. Najednou proud řeky ještě zesílí a zpěněná voda ukáže svoji pravou sílu. A jsou to právě tyto zpěněné turbulentní vody, kde velké Pajary žijí a kde loví. Nechce se věřit, že by v takové divoké vodě mohla nějaká ryba trávit čas lovem potravy - stejně jako nevěřily desítky rybářů, které na místě přišli o celou výbavu v boji s vodní bestií.
Z města La Paragua k Uriama Falls je to pěkný kus cesty. Čekají Vás nekonečné kilometry husté džungle, divokých proudů a krásných geologických formací. Nakonec se horizont přece jen otevře a v dálce spatříte bělavé písčité pláže a spoustu nejrůznějšího ptactva, jak poletuje nad zeleným baldachýnem nad hlavou. A pak to uvidíte. Obklopený stromy a vodou, je tu malý ostrůvek - tak blízko majestátným vodopádům, že zvuk explodující vody slyšíte jasně a zřetelně. A na ostrově přístřešek - tábor uprostřed ničeho, kde budete bydlet během celé Vaší rybářské expedice za velkou Pajarou šavlozubou.
Jakmile jednou dojedete až sem, není kroku nazpátek. Je to jen mezi Vámi, Vaší návnadou a přírodou. Toto odlehlé místo je příliš daleko od civilizace. Je to tak hluboko v pralese, že veškerá logistika celého rybářského výletu musí být vyřešená s předstihem mnoha dní. Vstoupili jste do velkého zápasu s Pajarou, až na samém konci světa.
Rybářský tlak na zdejší populaci je evidentně malý, a to je podle mě jednou z příčin, proč se zde Pajary dorůstají tak prehistorických rozměrů.
A teď se ukáže, nastává okamžik pravdy. Jsou venezuelské Pajary skutečně tak gigantické?
Je šest ráno. Vítr pofukuje, ještě není horko. Hned po probuzení nás atmosféra okolní přírody doslova nabíjí energií, jako kdyby bylo člověku o dvacet let méně. A to je dobře, protože té síly bude během dne potřeba.

 
A úspěchem korunovaní rybáři

Na konci snídaně pak zaslechnete svého rybářského průvodce, jak šeptne: Jsme připraveni.
A je to tady. Cestujete z daleké země, abyste si ověřili, jestli jsou zdejší šavlozubé bestie skutečně tak velké, jak se tvrdí. A už jste ve člunu a přibližujete se k samotnému vodopádu, který je necelých 5 minut daleko. Návnadu nahodíte na místě, kterému se říká Velká laguna. Tmavá hluboká voda, plná vírů a turbulencí, působí děsivým dojmem.
Co z té temnoty vytáhnete na povrch? Dobrá otázka...

Žádné komentáře:

Okomentovat